Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Πάει και η μπίρα

Άντε να το κόψουμε και αυτό να δούμε τι θα γίνει. Δείτε τι διάβασα πριν από λίγο στο "τρωκτικό".

"SΟS για καρκίνους από μια μπίρα καθημερινά "

Οι άνδρες που πίνουν τακτικά μια μπίρα ή ένα ποτήρι ισχυρού οινοπνευματώδους (όχι όμως και όσοι πίνουν ένα ποτήρι κρασί) αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με...
τον γενικό πληθυσμό, έδειξε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα σχεδόν 3.600 Καναδών ηλικίας 35 έως 70 ετών. Το συμπέρασμα είναι πως όσοι πίνουν κατά μέσο όρο μια μπίρα ή ένα δυνατό οινοπνευματώδες την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επτά διαφορετικούς καρκίνους- του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του παγκρέατος, του ήπατος και του προστάτη. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (δηλαδή όχι καθημερινά) και η κατανάλωση κρασιού δεν έδειξαν πάντως ότι έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Όταν οι ερευνητές επικέντρωσαν την έρευνα στη φύση του αλκοόλ, διαπίστωσαν πως μόνον η μπίρα και τα ισχυρά οινοπνευματώδη- και όχι το κρασί-συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η κατανάλωση

Σε γενικές γραμμές, η πιθανότητα να εμφανιστεί καρκίνος αυξάνεται ανάλογα με την κατανάλωση. Αναφορικά με τον καρκίνο του οισοφάγου, για παράδειγμα, οι άνδρες που πίνουν μία ώς έξι φορές την εβδομάδα διατρέχουν κίνδυνο αυξημένο κατά 83% σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν ποτέ αλκοόλ ή τους λιγότερο τακτικούς πότες. Ο κίνδυνος είναι τρεις φορές μεγαλύτερος μεταξύ αυτών που πίνουν καθημερινά. Εξάλλου, όσον αφορά τους τελευταίους, ο κίνδυνος αυξάνεται γενικά ανάλογα με τον αριθμό των ετών που γίνεται η κατανάλωση. «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ στη διάρκεια της ζωής τους παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κινδύνου να εμφανίσουν διάφορους καρκίνους» λέει η Αντρέα Μπενεντέτι, μία από τους ερευνητές που υπογράφουν την έρευνα. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να εμφανίσουν καρκίνους του οισοφάγου και του ήπατος».