Ερευνητές στη Σουηδία υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πολλών και διαφορετικών τροφών που διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι αυτή που χαρίζει υγεία και μακροημέρευση. Διάφορες τροφές (π.χ., λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως κτλ.) διαθέτουν συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν την καρδιά και εμποδίζουν την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, που ξεκινούν από τον διαβήτη και καταλήγουν ακόμη και στην άνοια.
Πολύς κόσμος γνωρίζοντας τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών των τροφών επιλέγει να καταναλώνει σταθερά ορισμένες από αυτές.
Σύμφωνα με επιστήμονες του Κέντρου Αντιδιαβητικής Διατροφής του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, η επιλεκτική κατανάλωση ωφέλιμων τροφών, ακόμη και αν αυτή γίνεται συστηματικά, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική με το να καταναλώνει κάποιος όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία τέτοιων τροφών. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ένα διαιτολόγιο που περιέχει ποικιλία αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονοδών τροφών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης κατά 30%, καθώς επίσης και την αρτηριακή πίεση.
«Δεν είχε υπάρξει προηγούμενη έρευνα επάνω στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό μια διατροφή που να βασίζεται σε μεγάλη ποικιλία ωφέλιμων τροφών. Ομολογούμε ότι τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Αν και δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε ποιες από τις ωφέλιμες τροφές έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό θετικής δράσης στον οργανισμό σε σχέση με τις άλλες, εν τούτοις είναι φανερό ότι η ποικιλία είναι αυτή που προσφέρει μεγαλύτερη υγεία και περισσότερα χρόνια ζωής» δήλωσε στην «Daily Τelegraph» η Ινγκερ Μπγιορκ, επικεφαλής του Κέντρου Αντιδιαβητικής Διατροφής.
newsit