Σάββατο 29 Μαΐου 2010

ΟΙ ΗΠΑ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΟΤΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ 23 ΑΜΑΧΟΥΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Ο αμερικανικός στρατός ομολόγησε σήμερα ότι ευθύνεται για τον θάνατο 23 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 12 στην επαρχία Ουρουζγκάν του Αφγανιστάν. Οι Αμερικανοί είχαν βομβαρδίσει αυτοκινητοπομπή, θεωρώντας ότι πρόκειται για δυνάμεις των Ταλιμπάν...

Το πόρισμα για το συμβάν αναφέρει ότι το πλήρωμα που χειριζόταν ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος «παρείχε ανακριβείς πληροφορίες» και ότι «απέτυχε να εκτιμήσει ορθά την κατάσταση». «Αγνόησαν», αναφέρει η έκθεση, «την πληροφορία ότι η αυτοκινητοπομπή που χτυπήθηκε ήταν κάθε άλλο παρά εχθρική». Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις στα στελέχη του που κρίθηκαν υπεύθυνα για το «τυφλό» χτύπημα.
«Η πιο σημαντική αποστολή μας εδώ είναι να προστατεύσουμε τον αφγανικό λαό», δήλωσε ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ. «Ο θάνατος ή ο τραυματισμός αμάχων υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην αποστολή μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να ξανακερδίσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη», είπε ο Μακ Κρίσταλ.

fimotro